Välkommen till Samverkan Gröna Kilar nordost

Fågelholk

Många fåglar bygger bo i hål. Det kan vara svårt för fåglarna att hitta träd med hål i. Oftast finns hål först när träden blir gamla. Så hjälp fåglarna att hitta hål att bygga bo igenom att sätta upp en fågelholk.

Målgrupp

Bygg holkar till hålboende småfåglar som finns i trädgårdar, parker och skogar. Du kan utforma holken så att den passar för vissa valda arter. Ingångshålets storlek, holkens storlek och holkens placering avgör vilka arter som kommer bli intresserade av holken. Det finns också lite större fåglar som bygger bo i holkar, tex göktyta, stare och skogsduva. Extra spännande att bygga uggleholkar. Nära sjöar och större vatten kan det löna sig att sätta upp holkar till skrakar och knipor.

Utformning

Ohyvlade och obehandlade brädor passar utmärkt till holkar. I en ojämn yta är det lättare för fågelungar att få fast klorna och klättra upp till hålet när det är dags för den första flygturen. Ibland kan en fågelholk bli extra lockande när den suttit uppe en vinter och blivit lite väderbiten. Även om det inte blir ägg och ungar i alla holkar kan de göra nytta som övernattningsplats. Så fågelholkar kan sättas upp under alla årstider.

  1. Välj rätt virke, ohyvlade brädor är bra. Använd inte tryckimpregnerat.
  2. Avståndet mellan hålet och botten är viktigt, minst 20 cm.
  3. Välj rätt storlek på hål, 25-27 mm för blåmes och svartmes. Talgoxe, svartvit flugsnappare och pilfink vill ha något större hål 28-35 mm. För att minska risken att något djur gnager upp hållet eller att en hackspett hackar upp hålet är det bra att fästa ett metallskydd runt ingångshålet. Färdiga skydd kan köpas genom firmor som säljer fågelholkar, fågelfrön eller fågelböcker.

Bra att tänka på

  • Markägarens tillstånd behövs för att sätta upp fågelholkar. Om du vill sätta upp en fågelholk utanför din egen tomt ska du prata med markägaren.
  • Väderstrecket spelar ingen roll för holkens placering, men det är bra om holken inte sitter alltför soligt. Lite värmande morgonsol är nog bättre än alltför mycket sol på eftermiddagen.
  • Du behöver inte spika eller skruva fast holkarna i stammen.  Det går också bra att till exempel spika fast holken på en horisontell träribba som sätts i en lämplig grenklyka.
  • Du kan även hänga upp holken med lina över en utskjutande gren. Fäst gärna på flera ställen så holken sitter stadigt. En lina som spänns hårt runt stammen kan göra att trädet ”stryps” genom att näringen från rötterna inte kommer fram. Den transporteras i trädets yttersta skikt alldeles innanför barken. En lina runt stammen kan göras lite lös så att träden kan växa eller så får du öka linans längd efter några år.
  • 2–5 meter över marken är lämplig höjd för en fågelholk.