Välkommen till Samverkan Gröna Kilar nordost

Plocka bär och svamp

Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta. En del fridlysta växter får inte plockas alls. I andra fall kan fridlysning av en växt innebära att du får plocka en bukett till dig själv, men att det är förbjudet att gräva upp den med rötterna eller plocka den för försäljning.

Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat. Läs mer om vad som gäller för varje naturreservat.

Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka bär och svamp på marker där allemansrätten gäller.

Vill du hitta bra marker för bär och svampplockning så gäller det att välja lämpliga naturområden. I varierad natur kan det vara lättare att hitta olika svampar men om du söker någon speciell svamp så gäller det att välja rätt naturtyp.

Bogesundslandet

GEOGRAFISKT OMRÅDE: Vaxholm   |   GRÖN KIL: Bogesundskilen

Skogarna lämpar sig väl för svampplockning. Här finns bra ställen för till exempel trattkantareller och svart trumpetsvamp.

Läs mer om Bogesundslandet

Rösjöskogens naturreservat

GEOGRAFISKT OMRÅDE: Sollentuna   |   GRÖN KIL: Rösjökilen

I skogarna kan man plocka bär och svamp. Här finns granskogar med blåbär och svamp men även lövskogar och tallskogar. I det varierade odlingslandskapet finns också olika miljöer för bär och svamp.

Läs mer om Rösjöskogens naturreservat

 

Illustrationer under samtliga aktiviteter: Anna Windborne