Välkommen till Samverkan Gröna Kilar nordost

Fladdermusholk

Många fladdermöss har svårt att hitta boplatser eftersom gamla ihåliga träd har blivit ovanliga i dagens skogar Även gamla hus med bra vindar, murar eller andra platser där fladdermössen kan krypa in har minskat i antal. Nybyggda hus ger inte samma möjligheter för fladdermössen att hitta sovplatser i. Att alltfler hus också blir upplysta av lampor gör det sämre för fladdermössen, de vill kunna flyga in och ut i skydd av mörker.

Målgrupp

Det finns 19 arter fladdermöss i Sverige varav 12 är rödlistade och mer eller mindre hotade. Alla fladdermöss är fridlysta. Fladdermöss är de enda däggdjur som kan flyga aktivt. På en enda natt kan en fladdermus sätta i sig över 2000 insekter och de äter mycket mygg! Några arter är mer vanliga i bebyggda områden och de är främst de vi kan hjälpa med fladdermusholkar.

Utformning

Bygg en fladdermusholk enligt ritningen. Fladdermössen hänger inne under taket på holken och ingångshålet sitter på holkens undersida. Ohyvlat virke, räfflat virke eller små ribbor i taket gör det lättare för fladdermössen att få fäste i taket. Sätt upp holken 3-4 meter över marken gärna med fri inflygning till holken. Välj en plats där solen inte ligger på hela dagen där fladdermössen och där de blir så lite störda som möjligt. Holken ska helst sitta på en plats som inte är upplyst. De kan placeras både på träd och på byggnader.