Välkommen till Samverkan Gröna Kilar nordost

Insektshotell

De flesta vildbin i Sverige är solitära där honorna bygger egna bon där de föder upp sina larver. Varje hona har alltså ett eget bo. De flesta vildbin bygger sina bon i marken och andra arter lever i hål i träd. Hålen i träd har ofta gjorts av vedlevande insekter i naturen. Men eftersom det idag är brist på döda träd som får vara kvar i skog kan du göra en insats för vildbin i trädgården eller i naturen.

Målgrupp

Insekter som lägger ägg i grävda gångar i död ved är den viktigaste målgruppen för insektshotell. Många olika vildbin bygger bon i hål. En del arter kan också lägga ägg i ihåliga strån och grenar. Om du inreder insekthotellet med lika olika material från naturen så kan du locka ännu fler arter.

Utformning

Ett insektshotell kan göras så att de lockar många olika arter eller göras för viss utvalda arter. Vill du gynna många vildbin blir är ett bihotell bäst om det består av korta bitar av trädstammar/grenar som du borrar många små hål, 2-4 mm i diameter. Välj gärna hårda träslag som ek, bok och ask, men de flesta fungerar bra. Hålen får gärna vara minst 5-10 cm djupa, men de minsta hålen kan göras något kortare. Borra helst vinkelrätt mot fibrerna i trädet, som de vedlevande skalbaggarnas hål i naturen, men det är inget måste. Borra gärna också lite större hål i några av träbitarna.

Du kan också göra ett insekthotell med olika material i. Fyll hotellet med kottar, ihåliga pinnar, stråbitar av bladvass, träbitar mm i olika avdelningar. Men dessa material finns det ganska gott om i naturen. Så störst nytta gör borrade hål i insektshotellet.

Sätt upp insektshotellet på en solig och vindskyddad plats på ungefär 0,5 till 2 meters höjd. Det kan också vara värt att tänka på att det är bättre med många mindre insektshotell på olika ställen än ett enda stort hotell. Med utspridda boplatser blir det svårare för parasiter eller fåglar att hitta alla bon.

Se till att det finns mat för insekterna runt hotellet. De vuxna behöver nektar som energi och då fungerar ofta många olika växter, medan larverna är mer kräsna när det gäller vilket pollen de ska födas upp på. Viktigast är att satsa på naturligt förekommande växter exempelvis: alla fibblor, inklusive maskros, åkervädd, ängsvädd, blåklockor, ärtväxter som käringtand och gökärt, korsblommiga växter som sandvita och åkerkål och väddklint. Bland buskar och träd finns det också många bra arter som gynnar pollinerare: sälg, alla viden, hagtorn, slån, lönn, fruktträd, bärbuskar och nypon. De olika bina olika pollenkrav och vill man ha en många olika bin så måste man också ha ett rikt utbud av bra pollenväxter under hela sommarhalvåret.