Välkommen till Samverkan Gröna Kilar nordost

Sandbädd

Vill du göra insatser för vildbin så kan du satsa på två saker! Ordna mat och bostad. Förse dem med växter i blom från vår till höst och bostäder i form av både bihotell och lämplig mark att gräva i. Skapa en sandbädd!

Målgrupp

Sandlevande bin och andra grävande insekter bygger bon i gångar i sanden. För att de ska kunna hitta lämplig sand krävs ofta att marken ”störs” på något sätt så att sanden kommer fram. Det kan vara branta sandslänter där sanden rasar ner eller plan mark där djur eller människan på något sätt skapar växtfria ytor på sandmarken. En av de vanligaste störningarna är de vägslänter som hålls öppna vid mindre vägar på sandig mark.

Utformning

Det enklaste sättet är att skapa sandbäddar på platser där det redan finns naturlig bra sand. Om din trädgård ligger ovanpå sand så är det enkelt. Då är det bara att gräva bort jord och rötter för att blottlägga sanden – bina klarar inte att gräva genom igenom en tät gräsmatta. Genom att skapa sandblottor ger du bina möjlighet att gräva sina gångar ner i marken.

Om du inte har sandig mark behöver du ta dit sand. Så kallad sandlådesand fungerar bra och det kan köpas på exempelvis de flesta byggvaruhus. Vid sandbyte i sandlådor på lekplatser eller i en bostadsförening kan sanden återanvändas och bli sandbäddar till marklevande bin. Sanden kan gärna blandas ut med jord från platsen. Små partiklar i jorden hjälper till att binda sandkornen så att binas gångar håller bättre.

Helst behöver bina ha ganska mycket sand, både på höjden och på bredden. I snitt gräver sandbina sina bon 30 centimeter ner. Men det finns de som gräver djupare så sandbädden bör helst vara minst 50 cm djup.

Naturskyddsföreningen rekommenderar att sandbädden är två meter lång med minst 2–3 kubikmeter sand. Ju större desto bättre. Men även mindre sandbäddar kan göra nytta. Du kan testa att göra en minisandbädd i en stor blomkruka eller balja men se till att det är ordentligt med hål i botten och att vattnet kan rinna ut så gångarna inte blir dränkta om det regnar mycket.

Välj en solig, torr och vindskyddad plats där det inte är så frodigt. Det ska helst inte växa igen. Gör sandbädden lite sluttande så att inte vatten samlas på ytan. Du kommer säkert behöva att rensa bort växter från sandbädden så att den inte växer igen.

De vuxna behöver nektar som energi och då fungerar ofta många olika växter, medan larverna är mer kräsna när det gäller vilket pollen de ska födas upp på. Se till att det finns nektarrika blommor kring sandbädden. Torktåliga stenpartiväxter eller kryddväxter är bra. Lavendel, kungsmynta och timjan till exempel. Rödlilablommiga perenner innehåller ofta mycket nektar. En annan bra växt att ha i närheten av sanden är sälg. Det är ett tidigt blommande träd eller buske som är viktigt för många arter som är aktiva redan de första varma vårdagarna. Vårblommande lökar som krokus, pärlhyacint, blåstjärna mfl ger också mat tidigt på våren.