Välkommen till Samverkan Gröna Kilar nordost

Domarudden

GEOGRAFISKT OMRÅDE: Österåker   |   GRÖN KIL: Angarnkilen

Naturreservatet Domarudden är ett populärt tätortsnära friluftsområde lätt tillgängligt från Åkersberga. Här finns motionsspår och både Roslagsleden och Blå leden passerar. Här finns ett vandrarhem.

På Domarudden finns bad och stora ytor för lek och spel, vindskydd med lägereldar, vedeldad sjöbastu, restaurang och café, konferens- och festlokaler, vandrarhem, stugor att hyra, elljusspår och en varierad natur.  Domarudden är ett populärt ställe för att anordna till exempel orienterings- och löpartävlingar.

På vintern plogar Österåkers kommun en bana på Drängsjön för skridskoåkning samt preparerar spår för skidåkning. Domarudden är också perfekt för alla som gillar att cykla, springa, vandra och orientera. I Domaruddens friluftsgård är också etappmål för Roslagsleden.

Den nyrenoverade vedeldade bastun lockar besökare året om. Bastun är öppen för alla och det krävs inget medlemskap utan det räcker med att köpa en biljett eller klippkort i restaurangen.

Exempel på aktiviteter

Badplatser
Badet är beläget vid Drängsjön i naturområdet Domarudden. Här finns en inbjudande barnvänlig sandstrand, men även klippor och gräs att ligga på. Badet ger känslan av en liten skogssjö långt ifrån civilisationen, trots den relativa närheten till Åkersberga centrum.

Den nyrenoverade vedeldade bastun lockar besökare året om. Bastun är öppen för alla och det krävs inget medlemskap utan det räcker med att köpa en biljett eller klippkort i restaurangen.

Fiska
Drängsjön finns regnbåge, öring och bäckröding som går att fiska med fiskekort på sommaren och det går också att hyra båt.

Grillplatser
Vid Domarudden finns flera grillplatser.

Motionsspår och utegym
Här finns ett 2,5 kilometer långt elljusspår som lämpar sig både för barnvagnar och rullstolar samt ytterligare två spår på 5 respektive 10 kilometer. En välutrustad lekplats, samt beachvolley- och fotbollsplan finns i anslutning till friluftsgården.

Skridskor på sjöisbanor
På vintern plogar Österåkers kommun en bana på Drängsjön för skridskoåkning samt preparerar spår för skidåkning.

Tillgänglig natur
Vid Domarudden finns ett toaletthus med två toaletter varav en är tillgänglighetsanpassad.

Vandringsleder
Både Roslagsleden och Blå leden passerar Domarudden.
Domaruddens friluftsgård är också etappmål för Roslagsleden.

Blå leden är en vandringsled som är lätt att följa, lätt att nå med kommunikationer och som erbjuder 35 kilometer fantastiskt kulturlandskap. Den ansluter dessutom till Roslagsleden om du vill variera eller utöka din vandring. Blå leden går från hamnen i Vaxholm, via Bogesund på det vackra Bogesundslandet, till Domarudden i Österåkers kommun. Genom en anslutningsled på 9 kilometer knyts Blå leden samman med Roslagsleden vid Löttinge i Täby.

Vindskydd
Utmed Roslagsleden vid Drängsjön finns ett vindskydd.

Hitta hit

Visa vägbeskrivning till Domarudden i Google Maps

Länk till Naturkartan

Visa Domarudden inom Naturkartan

Länkar